Wat een waarheid! Ik kwam dit tegen op LinkedIn. Ik moet bekennen dat ik heel wat jaren geleden ook makkelijk mijn oordeel klaar had staan over iets. Gaandeweg leerde ik beter te luisteren en mijn mening daardoor bij te stellen. Ik leerde de dingen van meerdere kanten te bekijken. Hoe belangrijk is het om in mijn werk géén oordeel te hebben.
Gisteren nog. Ik geef mijn coachee een sprintschrijfopdracht. 10 minuten vloeiend schrijven over een onderwerp zonder je pen van het papier te halen. Ze vindt het lastig. Zegt dit ook. Ik geef allerlei tips hoe ze het zou kunnen doen, omdat ik haar zie worstelen.
Ze maakt een rij van boven naar beneden. Ze lijkt de tips niet op te pakken. Gaat door op haar manier.
Na 5 minuten vraagt ze of het al tijd is. Ik antwoord dat ze op de helft is. Ze probeert me te overtuigen dat ze nu echt moet stoppen. Het lukt me om haar aan te zetten om door te gaan. Ze start een nieuwe rij. En dan gebeurt het. Ze komt in een flow en schrijft moeiteloos de rest van de tweede rij vol.
Ineens zijn de minuten voorbij. Ik vraag haar te stoppen met schrijven. Het eerste wat ze zegt is: ’Ik heb het vast niet goed gedaan.’ Hoezo?’, vraag ik. ‘Er is geen goed of fout. Ieder doet het op zijn eigen manier.’ Ik vertel haar dat ik zelf het beeld voor me zag als ik zelf sprintschrijf. En ik probeerde haar te helpen omdat ik dat beeld in mijn hoofd had. Gelukkig luisterde ze naar zichzelf en ging door op haar manier. Dat is goed want dat past bij haar!
En ik heb zojuist geleerd dat er meerdere manieren zijn om het sprintschrijven vorm te geven.
Een idee van wetenschapper en filosoof Alfred Korzybski, de manier waarop we de wereld zien is niet de realiteit zelf. We reageren niet op de realiteit, we reageren op onze geïnternaliseerde kaart van de realiteit. De betekenis die we aan iets geven wordt bepaald door persoonlijke waarneming en interpretatie. Wanneer we zeggen "dit is goed" of "dat is slecht", doen we dat vanuit ons eigen subjectieve gezichtspunt. De duurzaamheid van onze keuzes wordt aanzienlijk verbeterd door het begrijpen en in verbinding brengen van meerdere gezichtspunten.
Eerst luisteren naar de beleving en zienswijze van anderen voordat je een oordeel vormt is een goede gewoonte, met name in complexe en veranderlijke situaties. Zet je ego even opzij. De neiging om meteen een oordeel te vellen, of goedbedoeld advies te geven is groot, maar dat beperkt de co-creatie. Stel vragen, vat af en toe samen wat de ander zegt, zodat je begrijpt wat hij of zij bedoelt. Mensen die veel en onbevangen luisteren hebben vaak ook het meest te vertellen.
Ik hoop dat jij na het lezen van deze wijsheid je best doet om vooral te luisteren en vragen te stellen. Probeer het maar!